Γιατί στη Νηστεία τρώμε περισσότερο απ ότι συνήθως και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;
Πόσες φορές ξεκινήσατε, ήτο συνειδητοποιημένοι, να νηστεύετε και στη πορεία κάπου χάθηκε η προσπάθειά σας; Είναι αλήθεια ότι, κατά τη διάρκεια της Νηστείας, ξεχνάμε το πραγματικό σκοπό αυτής και είθισται να καταναλώνουμε περίσσεια φαγητού και μάλιστα αυτό να γίνεται σε μεγαλύτερη συχνότητα απ ότι συνηθίζαμε σε άλλη περίοδο.
«Πεινάω», «Πάλι δεν χόρτασα (π.χ με όσπρια) και είμαι σίγουρος ότι σε λίγο θα πεινάω πάλι», «Τρώω περισσότερο ψωμί για να με ‘πιάσει’», είναι μερικές από τις δικαιολογίες που λέμε συχνά στους άλλους και πολύ περισσότερο στον εαυτό μας.
Η μεγαλύτερη κατανάλωση θα λέγαμε ότι γίνεται κυρίως με το ψωμί, με το οποίο για παράδειγμα, δεν σταματάμε στη 1 ή στις 2 φέτες όταν έχουμε όσπρια, λαδερό ή σούπα καθώς το ελαιόλαδο που υπάρχει σε αφθονία δεν επιθυμούμε ποτέ να το αφήσουμε! Γίνεται αντιληπτό, ότι θα ήταν συνετό να περιορίζουμε το ελαιόλαδο, το οποίο σαφώς αποτελεί μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και αντιοξειδωτικών συστατικών αλλά συγχρόνως αποτελεί και μια τροφή υψηλής θερμιδικής πυκνότητας (δηλαδή έχει πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα), γι αυτό χρειάζεται να προστίθεται με μέτρο.
Η νηστεία μπορεί να καλύψει άριστα τις διατροφικές μας ανάγκες, αρκεί να γίνει με τη σωστή επιλογή των τροφών και τους σωστούς συνδυασμούς αυτών. Για του λόγου το αληθές, εν συνεχεία παρατίθενται κάποιες επιλογές για τα γεύματά σας σε περίοδο Νηστείας:
Πρωινό
2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με 2 κ.γλ. ταχίνι και 1 μέτρια Μπανάνα
1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων εποχής και 1 τοστ ολικής άλεσης με
1 φέτα νηστίσιμο τυρί
1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου με 3-4 κ.σ βρώμη και 2 κ.σ σταφίδες
Δεκατιανό
1 μέτριο μήλο και 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς
1 παστέλι με μέλι και σουσάμι και 1 ακτινίδιο
1-2 πολύσπορα κριτσίνια και 3 αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα
Μεσημεριανό
1 μερίδα Χταποδάκι μαγειρεμένο, 1 μερίδα Κοφτό μακαρονάκι και
σαλάτα εποχής
1 μερίδα Φακές με Ρύζι ή Φασόλια με Πλιγούρι ή Ρεβύθια με Κριθαράκι και σαλάτα εποχής
1 μερίδα Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά και σαλάτα εποχής
Απογευματινό
1-2 κρημ κράκερ ολικής άλεσης με 1-2 κ.γλ. ταχίνι και 1 αχλάδι
1 κομμάτι σπιτικό νηστίσιμο κέικ ή σταφιδόψωμο ή ελαιόψωμο (μπορούμε να έχουμε προσθέσει πιπεριές ή/και ντομάτα) και 1 φρούτο εποχής
3-4 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής ή 1-2 κουλουράκια σπιτικά νηστίσιμα και 1 φρούτο εποχής
Βραδινό
Τύπου pizza: 1 πίτα ολικής άλεσης ψητή στο φούρνο με 2 φέτες νηστίσιμο τυρί, φέτες τομάτας, πιπεριές, μανιτάρια
1 αράβικη ή κυπριακή πίτα με 1 σπιτικό μπιφτέκι λαχανικών ψητό, μανιτάρια και φρέσκια πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά της επιλογής σας
1 μερίδα κρύα σαλάτα ζυμαρικών με όσπρια και λαχανικά ή 1 μερίδα σούπα λαχανικών (εναλλακτική πρόταση: σούπα βελουτέ) με 2 κρίθινα παξιμάδια και 1 μερίδα νηστίσιμο τυρί
ή 1 μερίδα ριζότο με μανιτάρια (εναλλακτική πρόταση: πλιγούρι ή κινόα) και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα
Μη περιορίζεστε στα κλασσικά νηστίσιμα φαγητά. Προγραμματίστε με μεγαλύτερη φαντασία το μενού αυτής της εβδομάδας γιατί οι επιλογές που τελικά έχετε, ίσως είναι περισσότερες απ όσες φαντάζεσε.
Καλή σας Όρεξη και καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!
Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΤΗΛ: 6984276001
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=1839350549
Email: siachou.kwnstantina@hotmail.com
IN: https://www.linkedin.com/in/konstantina-siachou-59440b84?trk=nav_responsive_tab_profile_pic