Φθινοπωρινή Θλίψη
Τι είναι η φθινοπωρινή θλίψη και γιατί εμφανίζεται αυτή την εποχή και όχι κάποια άλλη, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι ή το χειμώνα?
Η θλίψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση, ένα συναίσθημα που εμφανίζεται όταν συμβαίνει κάτι δυσάρεστο στο άτομο ή όταν τα πράγματα δεν του έρχονται και τόσο «βολικά» όσο θα επιθυμούσε. Σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται επίσης και μια άρνηση του ατόμου όταν πρέπει να βρει μια ψυχολογική διέξοδο από κάτι που το ενοχλεί.
Τα συμπτώματα της θλίψης περιλαμβάνουν την απώλεια της ενέργειας και της όρεξης του ατόμου να συμμετέχει σε δραστηριότητες, περιοδικές αϋπνίες, μελαγχολία, τάση απομόνωσης, πολλές ταυτόχρονες σκέψεις σε εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό. Κατά την αρχή του φθινοπώρου, συνήθως το άτομο κάνει έναν προσωπικό απολογισμό για να μπορέσει να ξεκινήσει θέτοντας στόχους για την επόμενη εργασιακή – σχολική – οικογενειακή – προσωπική χρονιά. Πρόκειται επί της ουσίας για μια μεταβατική περίοδο, όπως ακριβώς λειτουργεί και το φθινόπωρο – ως μια μεταβατική εποχή. Οι εναλλασσόμενες και μη σταθερές καιρικές συνθήκες που επικρατούν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν και την ψυχολογία του.
Μέτρα πρόληψης κατά της φθινοπωρινής θλίψης:
- Καλό είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα χλιαρό μπάνιο ώστε να αναζωογοννούμε και να «ξυπνάμε» τον οργανισμό μας.
- Να τρώμε όσο αυτό είναι εφικτό ποιοτικά και δομημένα γεύματα, με σημαντικότερο όλων το πρωινό.
- Ο αγαπημένος μας πρωινός καφές γίνεται σημαντικός όταν τον απολαμβάνουμε.
- Να φροντίζουμε να κοιμόμαστε όσο πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε για να ξυπνάμε πιο ξεκούραστοι.
- Μικρές και σύντομες βόλτες περπατήματος μπορεί να αποβούν πολύ βοηθητικές.
- Η εκγύμναση του σώματος είναι πολύ σημαντική, ειδικά για όσους αγαπούν αυτό τον τρόπο ζωής.
- Να φροντίζουμε να κάνουμε κάτι ευχάριστο για τον εαυτό μας μέσα στην ημέρα μας, που είτε αφορά τη φροντίδα του εαυτού μας είτε την προσφορά προς άλλους – (Το σημαντικό είναι να νιώθουμε ότι μας ευχαριστεί!).
- Να φροντίζουμε η μέρα μας να περιλαμβάνει έστω ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα θεωρούμε ότι κάναμε κάτι εποικοδομητικό, παρατηρώντας το παράλληλα.
- Καλό είναι να μην παραβλέπουμε να βγαίνουμε με τους φίλους μας όσο αυτό είναι εφικτό – παρόλο που ο καθένας επιστρέφει στην καθημερινότητας της εργασίας ή της οικογένειάς του.
- Και τέλος,
- Φροντίζουμε να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική, που σε περιπτώσεις περιόδου θλίψης ή μελαγχολίας επιδιώκουμε να έχει ευχάριστη μελωδία.