BLOG

Δεκάδες άρθρα . Βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας!

Διπολική Διαταραχή: Η Φαρμακοθεραπεία πρωταρχικός τρόπος παρέμβασης

Σε γενικά πλαίσια η διπολική διαταραχή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια ιατρική κατάσταση εφόσον η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει στατιστικώς σημαντικά στοιχεία που αναφέρουν την ύπαρξη μιας μη ισορροπίας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου του πάσχοντα. Για το λόγο αυτό, η φαρμακοθεραπεία για τη διαταραχή αυτή κρίνεται πρωταρχικός τρόπος αντιμετώπισής της, και μπορεί να συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία σε ένα δεύτερο στάδιο. Μάλιστα, μερικές φορές η νοσηλεία σε νοσοκομείο μπορεί να κριθεί απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα του συναισθήματος του θεραπευόμενου.

Ο πρωταρχικός στόχος της φαρμακοθεραπείας απευθύνεται στη σταθεροποίηση των συναισθηματικών διακυμάνσεων της μανίας και της κατάθλιψης από τις οποίες περνά το πάσχον άτομο. Ακόμη, φάρμακα μπορεί να συνταγογραφούνται και για  συνοδά συμπτώματα ψύχωσης ή άλλων διαταραχών που μπορεί να συνυπάρχουν στον πάσχοντα, όπως για παράδειγμα κάποια αγχώδης διαταραχή.

Οι κατηγορίες των φαρμάκων που δίδονται χωρίζονται σε:

  • Α) Σταθεροποιητές της διάθεσης (όπως για παράδειγμα το λίθιο)
  • Β) Αντικαταθλιπτικά – τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά
  • Γ)Αγχολυτικά
  • Δ) Αντιψυχωσικά
  • Ε) Αντιεπιληπτικά

Παράλληλα, το άτομο μέσω της ψυχοθεραπείας μπορεί να βοηθηθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να ενισχύσει και να διαχειριστεί τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του, και να αντιμετωπίσει τις τυχόν συνοδές διαταραχές.