
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ (DSM-IV-TR, 2004)
Διαταραχές Διατροφής – Διαγνωστικά Κριτήρια
Ο όρος διαταραχές διατροφής καθιερώθηκε τα έτη 1973-1978, έχοντας αναφορές 70 περιπτώσεων και μαρτυριών, ενώ πιο νωρίς, το 1873, ο Sir William Withey Gull, κατέληξε ότι η νευρική ανορεξία είναι ψυχική διαταραχή. Ωστόσο, ιστορικά οι πρώτες αναφορές σκόπιμης ασιτίας φαίνεται να έχουν γίνει από τις αρχαίες ανατολικές θρησκείες και τους πρώτους Χριστιανούς.
Οι διαταραχές διατροφής διακρίνονται στη νευρική ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία, και τη διαταραχή διατροφής μη προσδιοριζόμενη αλλιώς. Η διάγνωση της Ψυχογενούς Ανορεξίας γίνεται με βάση τα ακόλουθα στοιχεία:
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ (DSM-IV-TR, 2004)
- Άρνηση του ατόμου να διατηρήσει το βάρος του σώματος στο επίπεδο, ή πάνω από το επίπεδο, του ελάχιστα φυσιολογικού βάρους για την ηλικία και το ύψος του π.χ. απώλεια βάρους που οδηγεί στη διατήρηση βάρους του σώματος 15% κάτω από το αναμενόμενο ή αδυναμία να κερδίσει αναμενόμενο βάρος στη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης που οδηγεί σε βάρος σώματος 15% κάτω από το αναμενόμενο.
- Έντονος φόβος του ατόμου ότι θα αυξηθεί το βάρος του ή ότι θα γίνει παχύ, ακόμη και όταν το βάρος του είναι κάτω από το κανονικό.
- Διαταραχή του τρόπου με τον οποίο βιώνεται το βάρος ή το σχήμα, υπέρμετρη επίδραση του βάρους ή του σχήματος του σώματος στην αυτοαξιολόγηση, ή άρνηση της σοβαρότητας του υπάρχοντος χαμηλού βάρους του σώματος.
- Σε γυναίκες μετά την εμμηναρχή, αμηνόρροια, δηλ. απουσία τουλάχιστον τριών διαδοχικών εμμηνορρυσιακών κύκλων.
Υπάρχουν 2 Τύποι της διαταραχής:
- Ο Περιοριστικός Τύπος: κατά την διάρκεια της ημέρας το άτομο παραλείπει γεύματα και περιορίζει πολύ την πρόσληψη της τροφής του τοσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
- Ο Υπερφαγικός – Καθαρτικός Τύπος: κατά τη διάρκεια της ημέρας το άτομο προβαίνει σε ένα ή περισσότερα επεισόδια υπερφαγίας χάνοντας τον έλεγχο και προσλαμβάνοντες μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που θα επιθυμούσε, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προβαίνει σε αντιρροπιστικές συμπεριφορές όπως έμετος, έντονη σωματική άσκηση, διουρητικά, καθαρτικά, νηστεία.