Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία – Μετατραυματική Διαταραχή Στρες
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία για τη μετατραυματική διαταραχή άγχους περιλαμβάνει ψυχοεκπαίδευση, έκθεση, γνωσιακή αναδόμηση και τεχνικές διαχείρισης άγχους. Ο φόβος, σύμφωνα με τη Συμπεριφορική προσέγγιση, θεωρείται μια συνέπεια της κλασικής εξάρτησης, ως μια μαθημένη απάντηση σε μια μεγάλη ποικιλία αρχικά ουδέτερων ερεθισμάτων που σχετίζονται με το τραυματικό γεγονός. Η διαταραχή συντηρείται μέσω της αποφυγής του ερεθίσματος του σχετιζόμενου με το τραύμα, επειδή αυτή η αποφυγή προσφέρει στο άτομο “προστασία” ενάντια στο φόβο του.
Κατά την φάση της ψυχοεκπαίδευσης οι πάσχοντες ενημερώνονται για τη φύση της διαταραχής καθώς και για τη φύση της φυσιολογικής και της υπερβολικής απάντησης στο τραύμα.
Η έκθεση ως τεχνική παρέμβασης αποτελεί το βασικό συστατικό της Γνωσιακής Συμπεριφορικής προσεγγισης για τη μετατραυματική διαταραχή άγχους. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας λίστας μέσω της ιεράρχησης των φοβογόνων καταστάσεων αλλά και με βάση το κίνητρο στο οποίο οι πάσχοντες εκτίθενται σταδιακά από τη λιγότερο φοβική ή μη άνετη κατάσταση στην περισσότερο φοβική κατάσταση. Τα περισσότερα προγράμματα έκθεσης περιλαμβάνουν έκθεση στη φαντασία, όπου οι πάσχοντες φαντάζονται έντονα το τραυματικό γεγονός για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και εντός των θεραπευτικών συνεδριών αλλά και ως άσκηση για το σπίτι. Η έκθεση στην πραγματικότητα συνήθως ακολουθεί την έκθεση στη φαντασία, και περιλαμβάνει την έκθεση των θεραπευομένων σε καταστάσεις που τους υπενθυμίζουν το τραύμα. Η έκθεση γενικά προτιμάται γιατί προωθεί τη συνήθεια στους φόβους των πασχόντων και μια αίσθηση αυτοκυριαρχίας, καθώς επίσης οδηγεί σε εφαρμοσμένη αναδόμηση του τραύματος στο σύστημα μνήμης του ασθενή.