Τροφές για … σκέψη! Τι χρειάζεται ο εγκέφαλός μας;
Εσείς γνωρίζετε πως ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 100 δισεκατομμύρια κύτταρα (νευρώνες) που ελέγχουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες του και ανάμεσα σε αυτές και τη λειτουργία της μνήμης; Για να εξασφαλίζεται όμως σωστή νοητική λειτουργία απαιτούνται επαρκή ποσά βιταμινών καθώς και συνεχή παροχή ενέργειας σε καθημερινή βάση.
Μετρήστε λοιπόν μαζί μας τα θρεπτικά συστατικά που θα «ξυπνήσουν» και το δικό σας μυαλό:
Ω3 Λιπαρά Οξέα (EPA, DHA)
Τα λιπαρά αυτά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό καθότι αδυνατεί να παραγάγει μόνος του τις ουσίες αυτές, συνεπώς είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους είτε μέσω της τροφής είτε μέσω των σκευασμάτων που τις περιέχουν.
Που τα βρίσκουμε: Λιπαρά Ψάρια (π.χ Σολομός), Λιναρόσπορος, Krill, Ακτινίδιο, Καρύδια, Σπόροι Chia
Κουρκουμίνη
Σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition», με επικεφαλή το καθηγητή Mark Wahlqvist, διαπιστώθηκε ότι η πρόσθεση ενός μόνο γραμμαρίου κουρκουμίνης στο πρωινό, βελτίωσε τη μνήμη σε διάστημα 6 ωρών, σε άντρες και γυναίκες ηλικίας 60 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με προδιαβήτη.
Που τη βρίσκουμε: Κουρκούμη (μπαχαρικό κάρυ)
Φλαβονοειδή
Τα Φλαβονοειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του προερχόμενου από τον εγκέφαλο νευροτροφικού παράγοντα (ΒDΝF), μιας πρωτεΐνης που θεωρείται σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη.
Που τα βρίσκουμε: Μούρα, Μύρτιλλα, Κρεμμύδι, Μπρόκολο, Φράουλες, Πράσινο και Μαύρο Τσάι, Δημητριακά, Κόκκινο Κρασί, Μήλα, Χόρτα, Λάχανο, Κουνουπίδι, Λεμόνι, Πορτοκάλι, Σόγια, Σοκολάτα
Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β
Πρόκειται για επτά υδατοδιαλυτές βιταμίνες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία όταν δεν βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα, προκαλώντας έτσι αδυναμία συγκέντρωσης, εκνευρισμό και μεταβολές διάθεσης.
Που τις βρίσκουμε: Δημητριακά ολικής άλεσης, Σιτάρι, Μαγιά της Μπύρας, Όσπρια, Καρύδια, Λέκιθος του αυγού, Φρούτα, Λαχανικά, Συκώτι, Κρέας, Πουλερικά, Γάλα, Ρύζι, Πίτουρα, Εντόσθια
Βιταμίνη D
Η ελλιπής πρόσληψη βιταμίνης D βρέθηκε να συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων γεροντικής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Που τη βρίσκουμε: Συκώτι Ψαριών, Λιπαρά Ψάρια, Μανιτάρια, Γάλα, Γάλα σόγιας, Σπόροι Δημητριακών, Εμπλουτισμένα Προϊόντα
Βιταμίνες C και E
Πρόκειται για δυο αντιοξειδωτικές βιταμίνες η οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων.
Που τις βρίσκουμε:
Βιταμίνη E: Ελαιόλαδο, Ελιές, Φυστίκια, Καρύδια, Σπαράγγια, Αβοκάντο, Σπανάκι, Φυτικά Έλαια, Φύτρο Σιταριού
Βιταμίνη C: Πορτοκάλι, Λεμόνι, κόκκινη πιπεριά, παπάγια, μπρόκολο, θυμάρι, μαϊντανός, κουνουπίδι, φράουλες, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο
Χολίνη
Η Χολίνη είναι απαραίτητη για τη παραγωγή της ακετυλοχολίνης, μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αύξηση της μνήμης και τη γενικότερη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Που τη βρίσκουμε: Κρόκος αυγού, Κοτόπουλο, Μοσχάρι, Γαλοπούλα, Συκώτι Μαρούλι
Ασβέστιο, Ψευδάργυρος, Σελήνιο
Χαμηλά ποσοστά αυτών των συστατικών συνδέονται με χαμηλή γνωστική ικανότητα και ως εκ τούτου μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης.
Που τα βρίσκουμε:
Ασβέστιο: γαλακτοκομικά προϊόντα, μπρόκολο, αμύγδαλα, σπανάκι, σαρδέλες, γραβιέρα, παρμεζάνα, τοφού
Ψευδάργυρος: Στρείδια, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ηλιόσπορους, Δημητριακά Ολικής
Σελήνιο: Ξηροί καρποί, Δημητριακά, Κρέας, Αυγό, Ψάρι
Χαλκός
Ο Χαλκός είναι μια ουσιαστική θρεπτική ουσία για το σώμα μας και ιδίως για τον εγκέφαλο σε βαθμό η ελλάτωσή του να μπορεί να είναι επιζήμια για τη μνήμη, τη σκέψη και τη προσωπικότητά μας. Επιλέον βρέθηκε ότι βοηθά στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Που τον βρίσκουμε: Στρείδια, Σοκολάτα, Μανιτάρια, Μελάσα, Μαύρο Πιπέρι, Καρύδια Βραζιλίας, συκώτι μοσχαρίσιο/αρνίσιο
Σίδηρος
Ο χαμηλός σίδηρος στον οργανισμό μας, μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα συγκέντρωσης και άλλες διανοητικές λειτουργίες.
Που τον βρίσκουμε: Κόκκινο Κρέας, Ψάρι, Φασόλια, Σουσάμι, Σαρδέλες κονσέρβα, Αποξηραμένα Σύκα, Σκούρο Κρέας Γαλοπούλας, Πράσινα Λαχανικά, Δημητριακά Πρωινού
Βιβλιογραφία
Fernando Gómez-Pinilla, Brain foods: the effects of nutrients on brain function, Nat Rev Neurosci. 2008 July ; 9(7): 568–578. doi:10.1038/nrn2421.
Πηγή Εικόνας: www.foodinsight.org
Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΤΗΛ: 6984276001
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=1839350549
Email: siachou.kwnstantina@hotmail.com
IN: https://www.linkedin.com/in/konstantina-siachou-59440b84?trk=nav_responsive_tab_profile_pic