BLOG

Δεκάδες άρθρα . Βελτιώστε τον τρόπο ζωής σας!

Τι δείχνουν οι έρευνες της παιδικής παχυσαρκίας για την Ελλάδα;

Στην παιδική και εφηβική ηλικία τίθενται οι βάσεις για μια υγιή ενήλικο ζωή, αναφορικά με τη σωματική, αλλά και την πνευματική και ψυχική υγεία.
Η Παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας στις ηλικίες αυτές και παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, τα ποσοστά αυτά ήδη «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές, για την αναστροφή της παιδικής παχυσαρκίας.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hormones, το 2013, με στόχο την αναφορά επιπολασμού της παχυσαρκίας στην Ελλάδα σε παιδιά ηλικίας 1-12 ετών, διαπιστώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2010,  1 στα 10 παιδιά ήταν παχύσαρκα ενώ 3 στα 10 παιδιά ήταν υπέρβαρα.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση που συμπεριέλαβε όλες τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Ελληνικά από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι το Δεκέμβριο του 2010, στο πλαίσιο της οποίας επιλέχθηκαν 25 από τις 134 δημοσιευμένες μελέτες και ως εκ τούτου στη μελέτη περιελήφθησαν 219,996 αγόρια και 210,772 κορίτσια. Σημειώθηκε ανοδική τάση του φαινομένου της παιδικής παχυσαρκίας τη χρονική περίοδο 2001 με 2003, η οποία σταθεροποιήθηκε τη χρονική περίοδο 2003 με 2010.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, το 2014, είχε ως στόχο την αναγνώριση των σημαντικότερων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, της καθιστικής συμπεριφοράς και των γονικών επιρροών που σχετίζονταν με το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία στη παιδική ηλικία, στον ελλαδικό χώρο.  Το δείγμα αποτέλεσαν 4552 παιδιά (ηλικίας 10-12 ετών) και 2225 γονείς αυτών που περιελήφθησαν στην ανάλυση και η οποία έδειξε ότι οι πιο σημαντικοί προάγγελοι της παχυσαρκίας και του υπερβάλλοντος βάρους των παιδιών ήταν η συχνότητα του πρωινού, ο ημερήσιος αριθμός γευμάτων και σνακ, η συχνότητα των οικογενειακών γευμάτων, η παροχή τηλεόρασης, ηλεκτρονικού υπολογιστή και video games στο υπνοδωμάτιό τους καθώς και οι ώρες μελέτης τις καθημερινές ενώ στη περίπτωση των γονέων, η ηλικία της μητέρας, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της ίδιας αλλά και του πατέρα καθώς και η εσφαλμένη ταξινόμηση του ΔΜΣ των παιδιών, αποτέλεσαν σημαντικούς προγνωστικούς δείκτες για το υπερβάλλον βάρος και την παχυσαρκία στην παιδική ηλικία.

Επιπροσθέτως, μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην πρόσληψη υγρών ως πηγή θερμίδων που μπορεί να συνδέεται με την παιδική παχυσαρκία. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hippokratia, το 2013, αποσκοπούσε στην αξιολόγηση της πρόσληψης ποτών σε παιδιά σχολικής ηλικίας και εφήβους ηλικίας 7 έως 15 ετών.
Εξακόσια επτά (607) από 655 παιδιά συμμετείχαν στη μελέτη. Σαν χυμοί φρούτων θεωρήθηκαν τα ποτά που περιέχουν 100% χυμό φρούτων, χωρίς γλυκαντικό. Στα σακχαρούχα ποτά συμπεριλήφθηκαν φρουτοποτά με ζαχαρούχο χυμό φρούτων, ποτά με γεύση φρούτα, ποτό που περιείχε χυμό φρούτων εν μέρει, γλυκά αναψυκτικά, καφές και τσάι. Περίπου 84% των παιδιών καταναλώνουν νερό, το 81% αυτών που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση καταναλώνουν γάλα ενώ το 49.5% καταναλώνει 100% χυμό φρούτων και το 79.4% καταναλώνει σακχαρούχα ποτά. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι το πλήρες γάλα καταναλώνεται από το 40.9% των παιδιών σχολικής ηλικίας ενώ το άπαχο γάλα και το γάλα με 1% λιπαρά καταναλώνεται από το 3.6% και το 4.7% των παιδιών, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι, τα παιδιά και οι έφηβοι που καταναλώνουν σακχαρούχα ποτά έχουν 2.57 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι σε σύγκριση με συνομηλίκους τους.
Συμπερασματικά, τα σακχαρούχα ποτά, που δεν είναι 100% χυμοί φρούτων και γάλα σχετίζονται με την παχυσαρκία. Παρόλο αυτά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες οι οποίες να διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ποτών, της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και της εξέλιξης των υπέρβαρων παιδιών.

Βιβλιογραφία
1. Kotanidou EP et.al. Ten-year obesity and overweight prevalence in Greek children: a systematic review and meta-analysis of 2001-2010 data. Hormones (Athens). 2013 Oct-Dec;12(4):537-49
2. Farajian P et.al.Hierarchical analysis of dietary, lifestyle and family environment risk factors for childhood obesity: the GRECO study. Eur J Clin Nutr. 2014 May 14. doi: 10.1038/ejcn.2014.89.
3. Papandreou D et.al. Is beverage intake related to overweight and obesity in school children? Hippokratia. 2013 Jan;17(1):42-6.

 

 

Πηγή Εικόνας: thetoc.gr

Κωνσταντίνα Σιάχου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΤΗΛ: 6984276001
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=1839350549

Email: siachou.kwnstantina@hotmail.com

IN: https://www.linkedin.com/in/konstantina-siachou-59440b84?trk=nav_responsive_tab_profile_pic