Το χαμόγελο στη ζωή μας
Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν.
Oscar Wilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας
Να μετράς την ηλικία σου με τους φίλους, όχι με τα χρόνια.
Να μετράς τη ζωή σου με τα χαμόγελα, όχι με τα δάκρυα.
John Lennon, 1940-1980, Βρετανός μουσικός
Το γέλιο είναι η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους.
Victor Borge, 1909-2000, Δανοαμερικανός χιουμορίστας & κομφερασιέ
Ανάμεσα σ’ αυτούς που μου αρέσουν και που θαυμάζω δεν μπορώ να βρω έναν κοινό παρανομαστή. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπώ όμως, μπορώ: όλοι με κάνουν να γελάω.
W.H. Auden, 1907-1973, Βρετανός ποιητής
Χαμόγελο:
Ένα απαραίτητο μέσο έκφρασης στην επικοινωνία των ανθρώπων. Βάσει επιστημονικών μελετών η πρώτη εικόνα που μας μένει στη μνήμη μετά από τη συνάντηση με κάποιο νέο άτομο στη ζωή μας είναι το πρόσωπό του, και ειδικότερα το χαμόγελό του. Στη στοματική κοιλότητα συγκεντρώνονται οι μύες που μπορούν να προκαλέσουν άμεσα ευφορία στο άλλο άτομο, και με τη βοήθεια δύο άλλων μυών του προσώπου – του μείζονος ζυγωματικού μυός και του σφικτήρα των ματιών.. Το χαμόγελο αποτελεί μέσο διαντίδρασης , ένδειξη χαράς, αποδοχής, φιλικότητας, μέσο σύσφιξης κοινωνικών σχέσεων.
Το χαμόγελο είναι στενά συνδεδεμένο με την αυτοεκτίμησή μας και επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας και τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Αποκαλύπτει πτυχές του χαρακτήρα μας και μας κάνει να νιώθουμε πολύ πιο σίγουροι για τον εαυτό μας όταν είναι φωτεινό.
Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι νιώθουν πως διαθέτουν κάποιου είδους ισχύ ανταποδίδουν – ή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «μιμούνται» – το χαμόγελο που δέχονται από άτομα τα οποία θεωρούν κατώτερά τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα αυτά έχουν αντίστροφη συμπεριφορά όταν το άτομο που θα τους χαμογελάσει θεωρούν ότι είναι «ανώτερό» τους. Αν δηλαδή τους χαμογελάσει κάποιο άτομο με μεγαλύτερη ισχύ εκείνοι δεν ανταποδίδουν το χαμόγελο. Η μίμηση της συμπεριφοράς άλλων ατόμων είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ανάπτυξης δεσμών μέσα σε ομάδες ανθρώπων. Έχει αποδειχτεί ότι η μίμηση βοηθά στο χτίσιμο σχέσεων. Ωστόσο η ισχύς και η θέση που κατέχει ένα άτομο καθορίζει και την κοινωνική ιεραρχία, και κατά συνέπεια και την “αρμόζουσα” αντίστοιχη συμπεριφορά.
Κάνε κάποιον να γελάσει σε οποιαδήποτε ευκαιρία βρίσκεις, γιατί ποτέ δεν ξέρεις το πόσο μεγάλη και σημαντική διαφορά μπορεί να κάνεις στη ζωή του εκείνη ακριβώς τη στιγμή … 🙂