Ψυχολογικό στρες: Ποια συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν;
Πολυάριθμες μελέτες, σε πειραματικό στάδιο, έχουν δείξει αρνητικές επιπτώσεις του στρες στη γνωστική απόδοση και τη ποιότητα ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να βλάπτει τις επιδόσεις της μνήμης ενώ τα άτομα που είναι υπό πίεση έχουν περισσότερα προβλήματα με την μνήμη και ενδέχεται να παρουσιάσουν διάσπαση της προσοχής. Στον εγκέφαλο, το άγχος της καθημερινής ζωής αυξάνει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες δημιουργώντας έτσι υπερπαραγωγή ελεύθερων ριζών οι οποίες με τη σειρά τους εμπλέκονται σε πολλές νευροψυχολογικές διαταραχές. Εκτός αυτού όμως, το στρες εμπλέκεται σ’ ένα φαύλο κύκλο με τη κόπωση: αυτό αυξάνει το αίσθημα της κόπωσης και το ψυχολογικό στοιχείο «αυτής», ενώ από την άλλη πλευρά η ίδια η κόπωση συμβάλλει στο ψυχολογικό στρες και τις μεταβολές της υγείας που γίνονται αντιληπτές.
Διάφορες μελέτες, έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της κόπωσης και του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από τη χρόνια έκθεση στο στρες. Συγκεκριμένα, αυτό έχει αποδειχθεί για τα συμπληρώματα διατροφής με α) αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνες A,C,E) και ιχνοστοιχεία όπως είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, β) Βήτα-καροτίνη, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και πολυφαινόλες, γ) μαγνήσιο (μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση μαγνησίου είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με διάφορα συμπτώματα όπως η κατάθλιψη, η ψύχωση, η ευερεθιστότητα και η σύγχυση) και δ) προβιοτικά (μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να είναι αποτελεσματικά στο άγχος και την ανακούφιση από το στρες σε αυτούς που έχουν ψυχοτροπικές ιδιότητες).
Στην έρευνα των Francois A.Allaert et al, συμπεριελήφθησαν 242 υγιείς εθελοντές με το 79,8% να αποτελείται από γυναίκες από τις οποίες το 28,9% ήταν υπέρβαρες και το 8,7% ήταν παχύσαρκες. Με τη συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου, προβιοτικών και βιταμινών, το ψυχολογικό στρες μειώθηκε σημαντικά κατά 22,7±16.0%. Η κόπωση μειώθηκε περισσότερο σημαντικά με ποσοστό 45,0±38,1%. Η ανάλυση έδειξε ότι το επίπεδο ψυχολογικού στρες ήταν απολύτως παρόμοιο ένα μήνα μετά τη διακοπή της θεραπείας και ως εκ τούτου αποδεικνύεται σαφώς ότι το ψυχολογικό αυτό όφελος διατηρήθηκε με τη πάροδο του χρόνου.
Βιβλιογραφία:
-Effect of magnesium, probiotic, and vitamin food supplementation in healthy subjects with psychological stress and evaluation of a persistent effect after discontinuing intake
Francois A. ALLAERT , Stephanie COURAU , Anne FORESTIER, Panminerva Medica 2016 December;58(4):263-70
Κωνσταντίνα Σιάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
ΤΗΛ: 6984276001
FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=1839350549
Email: siachou.kwnstantina@hotmail.com
IN: https://www.linkedin.com/in/konstantina-siachou-59440b84?trk=nav_responsive_tab_profile_pic